A szótanulás 10 árnyalata
2019. július 29. írta: Mezei David

A szótanulás 10 árnyalata

10 módszer, amiből egy biztosan sikerre vezet

Legutóbb megígértem nektek, hogy összegyűjtök egy kis segítséget a szavak tanulásához. Pont itt az ideje, hogy ebben a nyári melegben felfedjem, mit ajánlanak tanáraink és sokat tapasztalt diákjaink ebben a témában.

Pár dolgot azért a biztonság kedvéért az elején leszögeznék. 

Nehéz csak a szavak tanulásáról beszélni. Hisz ez egy rendszer. Nem szavakban, hanem kifejezésekben, sőt mondatokban, gondolatokban beszélünk.

Ahhoz, hogy egy szót ne felejtsünk el és megmaradjon az emlékezetünkben, többször kell ismételni, különféle módokon. Tudományos tény, hogy a hosszú távú memóriába kell elraktározni, onnan tudjuk előszedni a későbbi használathoz.

up2me_blog_szotanulas.JPGOwlyval a házi baglyunkkal szavakat tanulunk.

Nincs csodamódszer. Tapasztald ki, hogy neked melyik jön be!

Gyakorlatilag az ismétlés a legtöbb módszer kulcsa. Az azonban, ahogyan ismétlésre “kényszerítjük” magunkat, abban vannak lényeges különbségek.

Az első lépés mindenekelőtt és mindig, hogy valamilyen módon meg kell tanulnunk a szavakat. Ez lehet:

            1,   egy egyszerű szótárfüzetes megoldás, vagy 
            2,   aki vizuálisabb, képek és kártyák segítségével. Így az agyunk legalább két területét összekötjük, ez később jól jöhet még a felidézésben vagy
            3,   online szótanuló segítségével - itt is van, amelyik használja a képi elemeket, sőt hangokat is.

Tipp! Legyen nálad egy zsebszótár és egy ceruza, így bármikor tudod gyakorolni a szavakat vagy újakat kikeresni, megtanulni.

A második lépés a gyakorlás. A hogyan-nak csak képzeletünk szab határt, annyi féle lehetőségünk van.

            4,   Alkossunk rögtön mondatokat a tanult szavakkal, a legjobb, ha nem csak szimpla mondatokat, hanem mini-történeteket alkotunk!
            5,   1 napon belül ismételjük át a tanult szavakat, mert ez nagyban növeli a megtapadásukat a hosszú távú memóriában!
            6,   Ismételjük úgy a tanult szavakat, hogy kifejezésekben álljanak, pl.: egy asszony illata, kávét főzni, a fösvény gazda miniatűr istállója!
            7,   Írjuk fel a szavakat, vagy inkább kifejezéseket post-it cetlikre, és ragasszuk fel azokra a helyekre, tárgyakra, ahol aktuálisak - természetesen csak, ha ez kivitelezhető!

Tipp! Általában a napunknak vannak megszokottan ismétlődő elemei - hasonló útvonalon megyünk munkába, vagy a reggeli, esti teendőink (milyen ruhát vegyek fel, mit reggelizzek, mi legyen a vacsora, stb.) esetleg napközben is adódnak ismétlődő szituációk. Ezekben a szituációkban ne magyarul, hanem angolul gondolkodjunk! Gondoljuk végig, merre megyünk, hol szállunk le, hogy piros lámpát kaptunk, vagy hogy milyen jól sikerült a mai tükörtojás. S még sok-sok ehhez hasonló alapesetben magyarul elhangzó, ki nem mondott mondat van a fejünkben. Azt mondom, ezeket angolul gondoljuk végig. Ha valamit nem tudunk elsőre, nem gond. Nézzük meg a szótárban, kérdezzük meg tanárunkat! Másnap annyival többet tudunk már. És napról-napra, hétről-hétre egyre többet és egyre merészebben fogunk angolul gondolkodni.

Harmadik lépés: szórakozzunk, kapcsolódjunk ki angolul!

            8,   Ebben segít, ha olvasunk (szükség szerint) könnyített vagy normál olvasmányokat, kis regényeket, novellákat, cikkeket az interneten.
            9,   Fejts keresztrejtvényeket online! Így tudod tesztelni tudásod és közben gyakorolni.
            10, Végül: ha szeretsz játszani online, azt tedd angolul! Vannak egyszerűbb netes játékok és vannak játékkonzolok. Állítsd a nyelvet angolra!

Ahogy látjátok, a szavak tanulása egy folyamat. Nem csak a folyamatos ismétlés miatt, hanem ahogy magyarul is folyamatosan érnek bennünket különböző ingerek, az angol esetében is erre kell törekednünk. 

Vegyen körbe minket az angol nyelv:

  • hogy szótár van nálunk, bármikor meg tudjuk nézni a szavakat,
  • hogy angolul gondoljuk végig először csak a naponta ismétlődő tevékenységeinket, aztán egyre több mindent,
  • hogy olvasunk, rádiózunk, filmet nézünk, az online tartalmakat szintünknek megfelelően angolul fogyasztjuk,
  • hogy teleragasztjuk a lakásunkat, munkahelyünket angol feliratokkal (post-it-ekkel)!

Biztos van még pár hasznos ötlet a tarsolyotokban, osszuk meg ezeket egymással, kommenteljétek ide be, hogy mi az, ami ezek közül bevált nektek!

A bejegyzés trackback címe:

https://up2me-angolultanulok.blog.hu/api/trackback/id/tr9014978206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása